Нели Фуртадо дава за благотворителност $1 млн. хонорар от Кадафи

Канадката е заработила 1 милион долара за 45 минути пеене за Кадафи

© Reuters

Канадката е заработила 1 милион долара за 45 минути пеене за Кадафи

Поп звездата Нели Фуртадо обяви, че ще даде за благотворителност 1 милион долара, които е получила като хонарар да пее в Италия за семейството на Муамар Кадафи.


Расте натискът същото да сторят и други световноизвестни изпълнители като Марая Кери, Бионсе, Ъшър и 50 Cent.


Правителства от цял свят осъждат и налагат санкции на Кадафи заради това, че използва насилие срещу собствения си народ, при което за две седмици на протести и сблъсъци се смята, че са загинали поне 2000 души. Над 110 хиляди за бежанците, преминали в съседните държави.




Фуртадо обяви намеренията си в "Туитър": "През 2007 г. получих 1 милион долара от клана Кадафи, за да пея 45 минути. Шоу за гости в хотел в Италия. Ще даря пари."


Засега няма подробности на кого по-точно иска да даде парите Фуртадо.


Сайтът на сп. "Ролинг стоун" съобщи, че расте натискът над други изпълнители, получавали хонорари от фамилията на либийския лидер.


Марая Кери също е взела 1 милион долара, за да забавлява Муатасим - син на Кадафи и съветник по националната сигурност - на новогодишно парти през 2008 г. на френския карибски остров Сен Бартс.


50 Cent е пял за сина на Кадафи през 2005 г., а Бионсе и Ъшър - на парти през 2009 г., но не е известно какъв хонорар са получили.


"Ако зависеше от мен, бих ги дал за благотворителност", коментира Бък Уилямс, агент на групата R.E.M. Дейвид Виечели, агент на "Аркейд файър", допълва: "Надявам се да ги дарят - поне да се помогне на някого в нужда, на някого, пострадал от режима."


Защо обаче толкова известни изпълнители пеят за толкова спорни политически фигури?


Бък Уилямс допуска, че някои от тях може и да не са знаели за кого точно пеят. "В 90% от случаите изпълнителят няма представа пред каква точно публика излиза. Но повечето от хората, за които работя, не биха го направили за Кадафи."


Денис Алфа, агент на "Металика" и Били Джоуел, също казва, че "повечето от изпълнителите, които излизат на подобни партита, едва ли знаят чак толкова коя страна от кого се управлява и какво точно става в държавата. "Не всеки изпълнител е хуманна личност и в повечето случаи алчността надделява."


Всичко, което трябва да знаете за: