2014-а: Рок, арии и балкански ритми

Кустурица и Доминго откриват сезона, "Аеросмит" и Андреа Бочели са топгостите

2014-а: Рок, арии и балкански ритми | StandartNews.com

София. Със сигурност музикалната карта за тази година ще се допълва още и още, тъй като промоутърите до последно крият козове в картите. За щастие компаниите правят всичко възможно да се надцакат със звезди - съревнование, от което печелят зрителите, тъй като все повече големи изпълнители ни идват на крака.

Концертът, който превъзбуди сетивата на меломаните, е този на "Аеросмит"- най-успешната американска банда, чакана от години. Стив Тайлър е иконичен фронтмен и несъмнено ще сътвори страхотно зрелище. Лиса Стенсфилд- една емблема от 90-те, също ще прекрачи прага на зала 1 на НДК. Божествените гласове на Андреа Бочели и Пласидо Доминго ще получат овации наживо. "Арена Армеец" предлага метал сборище на най-големите звезди в тежкия бранш. А само след месец Емир Кустурица забива балкански купон с неговия No Smokin оркестър.

"Аеросмит" продават кафе и сос

"Аеросмит" са на турне, а това означава, че всичко, свързано с бандата, се харчи като топъл хляб. Майсторите на рока обаче могат да доставят не само музикални, а и гастрономически удоволствия. Кафето RockinТ & Roastin, собствена марка на Джоуи Крамър, барабаниста на групата, се продава под мотото "Музика за устните". Ето какво казва той: "Не съм никак чужд на рокендрол лайфстайла. През последните 40 и няколко годинки съм видял какво ли не. Възходи и падения. В цялата тази върхушка на моя живот се научих да ценя малките неща и да споделям страстта си с всички: моята малка радост е собственото ми кафе - RockinТ & RoastinТ Coffee. Просто като живееш на път и трябва да издържаш на тези луди часове, развиваш навика да уважаваш добрата чаша топла напитка. Звучи обикновено, знам, но когато живееш живота, който аз живея, разбираш че тези дребни неща те радват най-много. А съм изпил хиляди литри кофти кафе по друмищата на земното кълбо - затова реших да направя нещо, което да задоволи и най-големия естет. След много изследвания (вече съм почетен химик), проби на партиди, накрая кафе мечтата ми се роди", разказва барабанистът. Кафето на Джоуи се предлага в три разновидности: "Етиопия" - силно, с нотки на карамфил, шоколад и плодове. Второто е "Гватемала" - смесица от ярки цитрусови плодове с тъмен шоколад. А третото "Суматра"- земен вкус в началото, след това примес от уиски.

Китаристът Джо Пери не остава по-назад и тези дни пусна най-новия си барбекю сос. Той рекламира продукта и уверява, че има неповторим сладко-опушен вкус. "Използвайте го за бургери и печени ребърца и нека ви е вълнуващо като на рок концерт", съветва виртуозът на солата.

Бижуто от италианско сребро, представляващо логото на "Аеросмит", също се продава доста добре в сайта им, а бройките са лимитирани. Цената е 120 долара.

На 17 май рок великаните ще дадат начален тон на турнето си за Европа от София. То е озаглавено Global Warming World Tour и промотира последният им, 15-и албум от 2012 г. Music From Another Dimension. За диска Джо Пери казва: "Това е албумът, който искахме да направим още от времето, когато се събрахме за втори път през 1984 г. Силен, разнообразен и задължително трябва да се чуе".

Момчетата са на годинки (Стив става на 66 през март), но са в изключителна форма, което си личи от последните им изяви. Те ще пристигнат с впечатляваща мултимедия и се твърди, че са подготвили доста изненади. Нищо чудно белият роял на Стив да цъфне на емблематичния червен език на сцената.

След нас рокаджиите ще се изявяват на стадион "Олимпийски" в Москва, 02 Arena в Берлин и на Download Festival във Великобритания. Великолепната петорка ще бъде в оригиналния си състав, точно както при основаването си през далечната 1970 г. в Бостън, Масачузетс: Стивън Тайлър (вокали), Джо Пери (китара), Брад Уитфорд (китара), Том Хамилтън (бас), който на 31 декември стана на 62 години и Джоуи Крамър (барабани).

"Аеросмит" е групата с най-големи продажби в историята на американския рокендрол с албуми в тираж над 150 милиона копия по целия свят. Само в САЩ са продадени 66,5 милиона техни записи. Освен това държат рекорд за най-много златни и мултиплатинени албуми за американска група. Бандата има 4 награди Grammy, 12 награди MTV Video Music Awards, 6 награди Billboard и 8 American Music Awards. Могат да се похвалят и с номинация за "Оскар" за баладата I DonТt Want To Miss A Thing от касовия хит "Армагедон". През 2001 г. са приети в "Залата на славата". Цените за купона са между 70 и 150 лв.

Бочели води приятелката си

Двама оперни титани подготвят гастрола си в България. Знаменитият тенор Пласидо Доминго и божественият глас Андреа Бочели.

Доминго ще гостува за първи път в София на 14 февруари в зала "Арена Армеец. Уникалното събитие ще бъде подкрепено от виртуозните изпълнения на Софийска филхармония. На българска сцена неповторимият тенор с над 140 роли в своята кариера ще изпълни не само емблематични арии, но и части от оперети, мюзикъли и популярни испански любовни песни. Билетите са между 70 и 180 лева.

Андреа Бочели пък ще изнесе своя първи голям концерт у нас на 30 май също в "Арена Армеец". Преди 8 години музикалният гений излезе пред българската публика с камерен пърформанс. Сега Бочели идва с магически спектакъл, включващ класически арии от най-известните италиански и световни опери, както и песни от новия му албум Passione.

В него Бочели си партнира във вдъхновяващи дуети с Дженифър Лопес, Нели Фуртадо и тромпетиста Крис Боти.

"Истински се вижда само със сърцето!" - тези думи от "Малкият принц" биха могли да бъдат мото на творчеството и кариерата на гениалния Бочели. Трудно е да се изброят всички професионални триумфи на маестрото, заради които той намира място в Книгата за рекорди на Гинес, печели награда "Златен глобус" и е номиниран за "Оскар". Изпълнения в "Карнеги хол", "Сентръл парк" в Ню Йорк, Колизеума в Рим, оперите в Сидни, Берлин или пък грандиозен концерт пред 110 хиляди души в Сао Пауло, Бразилия, са просто няколко щрихи от неговата уникална кариера. През 2010 г. за Бочели изгрява и звезда в "Алеята на славата" в Холивуд.

Влиянието на Бочели върху съвременната музика се споменава редом с имената на Карузо и Синатра. Селин Дион, вдъхновена от дарбата му, възкликва: "Ако Бог можеше да пее, щеше да звучи като Андреа Бочели!"

Тенорът е роден в Тоскана - родината на Пучини и Маскани. По време на своето детство в малко селце близо до Пиза той получава пълна подкрепа от своето семейство в желанието си да учи музика. Стремежът му да продължи музикалните уроци го принуждава да съчетава нощни изяви в пиано барове и усвояването на правните науки в университета в Пиза. Въпреки че постига голям успех с любовта си към пианото и флейтата, още докато е юноша, той осъзнава, че най-силният инструмент, който притежава, е собственият му глас. За световната сцена звездата на Бочели изгрява през 1994 г. Той печели конкурса за песен в Сан Ремо с II Mare Calmo della Sera. Същата година получава покана за участие в "Макбет" на Верди, а на Коледа изпява Adeste Fideles за папата пред десетки хиляди вярващи на площад "Свети Петър". Оттогава насам животът му е белязан от нестихващ успех.

Бочели не пътува никъде без приятелката си и мениджърка Вероника Берти, така че по всяка вероятност тя също ще дойде у нас. Андреа и дамата са сгодени, но все още не са сключили брак. Казват, че искат католическа церемония в Италия. Артистът поиска от Ватикана да анулира предишната му венчавка, но без успех - технически певецът все още е женен за първата си съпруга Енрика Ченцати. От нея той има двама сина, Амос и Матео, на 17 и на 15 години.

Вероника е 24 години по-млада и спокойно може да му бъде дъщеря. "Ние ще сложим халки. След като се роди дъщеря ни Вирджиния, предпочитам да сме женени и ще направя всичко възможно това да се случи скоро. След 10 години с Вероника мисля, че така ще е честно спрямо нея", казва Андреа.

Цените за концерта му са между 50 лв. и 200 лв.

Кустурица забива балкански купон

Човекът, който обяви Балканите за тъжно-забавно подземие с "Ъндърграунд" е тук само след месец. Посланикът на всичко локално и хубаво забива на баса с "Оркестърът на непушачите" (The No Smoking Orchestra) на 7 февруари в зала 1 на НДК. Босненският режисьор тръгва на световно турне, а София е първата му спирка. Билетите за балканското парти вече са наполовина разпродадени. А връзката на Емир с България е документирана в една от най-прочутите реплики на неговия Дадан от "Черна котка, бял котарак" - "Както казват българите - ако едно нещо не се купува с пари, значи се купува с много пари". Кустурица се отбеляза и с един не особено приятен бг образ - нашенския корумпиран митничар, който увисна обесен на кран в същата комедийна лента. Емир обаче няма как да получи нещо друго освен симпатии - благодарение на него Балканите присъстват на световната кинокарта. А от оркестъра му може да очакваме майсторска комбинация от етно и рок, в която циганските ритми се комбинират и редуват с блусарско звучене. Идеологът на "Аризонска мечта" има още една причина, с която да комбинира гастрола си у нас - подготвя се издаването на новата му книга. Предстои да излезе и последната му лента - "Любов и война", с неотразимата Моника Белучи, която отдавна е от любимките му.

Лиса пуска диск и идва да ни го изпее

В края на 80-те години на миналия век и началото на 90-те тронът принадлежеше на нея. Лиса Стенсфилд бе най-чаровната поп звезда на планетата. Нейният съблазнителен соул глас и вечните й денс хитове я пратиха на върха на чартовете от двете страни на Атлантика. Тя направи дует с Джордж Майкъл и "Куин", спечели много награди "Брит" плюс още куп международни. Четири от албумите й се превърнаха в световен хит, продадени в повече от 15 млн. копия и въпреки това Стенсфийлд не се вълнуваше от славата. Лиса правеше музиката, която искаше, без да се съобразява с тенденциите, и пришпори кариерата в собственото си темпо. А през това време поигра в киното и театъра.

През 2013 г. Лиса издаде седмия си албум с помощта на съпруга си Йън Девейни, който й е дългогодишен музикален партньор. Дискът ще види бял свят този месец. А ние ще слушаме новите хитове плюс евергрийните на 1 юни в зала 1 на НДК.

Лиса е подготвила близо двучасов пърформанс. Аll around the world, Never, never gonna give you up, This is the right time, Make love to ya, The real thing и много други ще зарадват верните й фенове.

Метъл величия громят в "Арена Армеец"

Пъстро струпване на метъл звезди ще захвърли феновете на тежката музика в екстаз. На 24 март ни очаква шоуто Metal All Stars, което засега включва четиринайсет от най-великите имена от съвременната метъл сцена. Сред тях са: вокалът на "Пантера" Фил Анселмо, Джоуи Беладона от Anthrax, Зак Уайлд - китаристът на Ози Озбърн, звярът на "Сепултура" и "Соулфлай" Макс Кавалера, Ник Менза от Megadeth и Кронос от Venom. Към метъл стълпотворението ще се присъединят още престижни имена. Мегаспектакълът ще нажежи атмосферата в "Арена Армеец" и е в рамките на Loud Festival 2014. Очаква се поне тричасово шоу, в което здравеняците вероятно ще се погубят от пого пред сцената.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай